Clicks139
hu.news

Kiderült, hogy a francia bántalmazási jelentés hamis: Ferenc pápa visszavonta az audienciát a szerzővel

Ferenc pápa lemondta a december 9-re tervezett audienciát a francia bántalmazásokkal foglalkozó Jean-Marc Sauvé szerzőtől.

Sauvé összeollózott egy abszurd "bántalmazási jelentést" a francia püspököknek. A Gloria.tv azon kevés csatornák közé tartozott, amelyek már az elején felfedezték a csalást.

A valószínűsíthető oka a lemondott audienciának: A La Croix beszámolója szerint (november 25-én) a Francia Katolikus Akadémia nyolc tagja 15 oldalas dokumentumot tett közzé, amelyben elítélik a jelentést módszertani, teológiai és jogi hiányosságok és kockázatos elemzések miatt.

Az aláírók között van az Akadémia elnöke, Hugues Portelli (francia szenátor, a politikatudományok professzora), Jean-Robert Armogathe atya (történész), Pierre Manent (filozófus) és Philippe Capelle-Dumont atya (filozófus).

Hangsúlyozzák, hogy a homoszexuális bántalmazások "330.000 áldozatának" állítólagos száma, amelyet a média egyedül idéz, éles ellentétben áll a valós tanúvallomások számával, amely mindössze 2738 meg nem erősített, több évtizedes időszakra kiterjedő bejelentés.

A dokumentum megállapítja a "tudományos szigor" hiányát és az "aránytalan értékelést", amelyet "az egyház intézményének megdöntésére irányuló javaslatok megalapozásaként" építettek fel.

Továbbá "sajnálatosnak" nevezik, hogy egy ilyen sokba kerülő jelentés "tökéletlen ekkleziológiát, gyenge exegézist, elavult erkölcsteológiát" mutat.

2013-ban Sauvé elnökölt a Grande Loge de France 2013-as éves vacsoráján.

Kép: Jean-Marc Sauvé © wikicommons, CC BY-SA, #newsGsdrxtqaid