hu.news
461

Ladaria a német zsinatról: "Mindent meg kell változtatni"

A német zsinat "menthetetlennek" tartja a katolikus nemi erkölcsöt - jegyezte meg Ladaria bíboros, a CDF prefektusa a német püspökök ad limina látogatásán: "Mindent meg kell változtatni" - számolt be november 24-én a VaticanNews.va.

A németeknek azt a közhelyet prédikálta, hogy az emberi szexualitás "nem mentes az ambivalenciától", és kívánja zsinatjuk erősebb bizalmát a szexualitásról alkotott "vízióban", amelyet a [hanyatló] tanítóhivatal "az elmúlt évtizedekben" alkotott.

Túlzásokba menően kijelentette, hogy "az ember alkotó, életet befogadó és továbbadó jellegének" megőrzése a hívek egyik nagy "prófétai feladata" az "emberi lét fokozatos elüzletiesedésének" idején.

A zsinat - tette hozzá - az egyházat "strukturálisan egy erőszakos szervezetnek" ábrázolja, amelyet "minél előbb elöljárók ellenőrzése alá kell vonni", és amely csak azért véli úgy, hogy a nők méltóságát az egyházban "nem tartják tiszteletben", mert Krisztus a papságot a férfiaknak tartotta fenn.

A zsinat ezzel megfeledkezik arról, amit a II. vatikáni zsinat a püspökökről és az apostoli utódlásról ír.

Nem lehet a püspökök "érzékeny és meghatározó" feladatát az Egyházban egyenlővé tenni más egyházi tisztségekkel, például a "teológusok" és más tudományok "szakértőinek" tisztségeivel - jegyezte meg Ladaria.

Kép: Ad-Limina © Pressefoto, Deutsche Bischofskonferenz, #newsWkwinxbono