Clicks5
ms.news

PiusX Disaman Kerana Menyebar Agama di Russia

Buat pertama kali, Russia memprosekusi penganut Katholik kerana “aktiviti penyebaran agama yang haram.”

Peguam, Nikita Glazunov, seorang penganut dari Society of St PiusX, telah mengadakan suatu Mass Tridentine di Hotel Regina yang terletak di Kazan, Tatarstan.

Menurut sumber yang berkata kepada Gloria.tv, ianya mungkin dilihatkan bahawa Penganut Novus Ordo yang tahu mengenai aktiviti tersebut, menelefon insitusi Federal Security Service kerana Glazunov dikenali sebagai pencetus masalah Parish Novus Ordo.

Buat pertama kali, kumpulan tersebut menerima amaran kerana paderi merupakan warga asing dan tidak memiliki permit kerja Russia. Manakala kali kedua, Glazunov menerima dendaan sejumlah 5,000 rubles (kira-kira USD70). Glazunov membuat rayuan kepada mahkamah di Kazan dan telah kalah.

Seorang saksi mengatakan bahawa Paderi SSPX telah menyampaikan hujah mengenai Fahaman Katholikisme dan membuat perbandingan dengan Orthodoxy dan membawa bahan bercetak brought yang menerangkan tentang Fahaman Katholikisme.

Antara Januari dan Jun 2020, terdapat sekurang-kurangnya 42 prosekusi bagi aktivit penyebaran agama yang haram dilakukan dalam Russia.

#newsWnrmlqytde