ms.news
ms.news
76

Pope Ireland-Amerika Yang Pertama?

Niall O'Dowd melihatkan homoseksualis, Kardinal Newark, C Joseph Tobin, 68 tahun, sebagai papabile selepas dinama oleh Francis untuk menyertai Kongregasi Bishop. Tobin kini telah menjadi "mata dan …More
Niall O'Dowd melihatkan homoseksualis, Kardinal Newark, C Joseph Tobin, 68 tahun, sebagai papabile selepas dinama oleh Francis untuk menyertai Kongregasi Bishop.
Tobin kini telah menjadi "mata dan telinga" Francis di America “di mana kecenderungan sayap-kiri masih wujud” secara khususnya terbukti apabila Kardinal New York, Dolan memberikan doa restu dalam Konvensyen Republikan, tulis O'Dowd dalam IrishCentral.com (7 Mac).
Bagi O'Dowd, Tobin sedang menuju ke arah "liberalise" [=pembersihan] Gereja Amerika.
Dia menekankan bahawa Tobin adalah “sangat berbangga” dengan warisan County Kerry bangsa Irelandnya dan nenek Tobin selalu berdoa di Gaelic kerana “dia tidak pasti sangat sama ada Tuhan faham Bahasa Inggeris.”
Dalam kartun abad ke-19th, apabila banyak penganut Katholik yang datang ke Amerika, “kami [= bangsa Ireland] merupakan golongan yang digabarkan sebagai beruk dan pemabuk,” kata Tobin, mereka yang menggunakan sejarah emigrasi keluarganya untuk mempromosikan imigrasi berskala besar …More
ms.news
65

Berumur 102 Dan Berkhidmat Sbagai Paderi Selama 80 Tahun

Monsignor Calogero Russo dari Partanna, Sicily, meraikan pada 8 hb Mac ulang tahun ke-80 ordinasi kepaderiannya. Pada Oktober 1929, dia menyertai Seminari Mazara del Vallo pada usia ke-11. Selepas …More
Monsignor Calogero Russo dari Partanna, Sicily, meraikan pada 8 hb Mac ulang tahun ke-80 ordinasi kepaderiannya.
Pada Oktober 1929, dia menyertai Seminari Mazara del Vallo pada usia ke-11. Selepas keluar daripada Pengajian Pius XII, dia dilantik sebagai paderi pada umur 22 tahun:
"Ketika adat ordinasi, saya dapat mendengar bunyi gegaran kapal terbang yang sangat kuat, terbang melangkaui bumbung Kathedral dan, lebih-lebih lagi, saya terasa atas ketidak-hadiran abang saya yang merupakan askar pada masa itu," Russo memberitahu TP24.it (6hb Mac).Sebagai seorang paderi, Russo telah dikecualikan untuk menyertai khidmat ketenteraan ketika Perang Dunia Kedua.
Russo merupakan timbalan rektor seminari, setiasaha kepada dua orang bishop, dan mahupun sebagai bupati diocesenya pada 1949-1950. Sebagai seorang paderi parish di Partanna, dia mengedarkan ratusan salinan Injil kepada orang ramai.
Dalam tahun-tahun terdekat, banyak paderi pernah melawatinya, antaranya Father Andrea Santoro yang merupakan …More
ms.news
50

Selepas Jerman, Itali: Gereja Ireland Mula Menjalankan Synod Kebangsaan

Konferens Bishop tempatan sedang merancangkan sambutan synod kebangsaan untuk Gereja yang bertapak di Ireland “pada masa hadapan yang terdekat,” laporan TheTablet.co.uk(1hb Mac). Jawatankuasa sisi yang …More
Konferens Bishop tempatan sedang merancangkan sambutan synod kebangsaan untuk Gereja yang bertapak di Ireland “pada masa hadapan yang terdekat,” laporan TheTablet.co.uk(1hb Mac).
Jawatankuasa sisi yang beranggotakan enam bishop sedang berusaha dalam inisiatif tersebut. Mereka telah bertemu dengan kardinal homoseksualis, Kardinal Mario Grech, setiausaha kepada Synod Am Bishop.
Inisiatif yang seumpama turut berlaku di Jerman dan Itali, yang menyarankan deakon wanita, paderi berkahwin, Communion cara Protestan, homoseks, serta perzinaan.
Gambar: © Mazur/catholicchurch.org.uk, CC BY-NC-ND, #newsJgmxxlxuwf
ms.news
187

Francis Menamakan Kardinal Pro-Homoseks Sebagai Ahli Kongregasi Bishop

Kardinal Newark, Joseph Tobin, dalah seorang Kardinal dalam dunia ini yang berpegangan homoseksualisme, telah menamakan seorang ahli Kongregasi Bishop yang bertanggungjawab untuk memilih bishop baharu …More
Kardinal Newark, Joseph Tobin, dalah seorang Kardinal dalam dunia ini yang berpegangan homoseksualisme, telah menamakan seorang ahli Kongregasi Bishop yang bertanggungjawab untuk memilih bishop baharu pada 4hb Mac.
Hanya dalam bulan Januari, Tobin telah menandatangani suatukenyataan berhomoseksualisme, dia tengah meluluskan perlaksanaan Mass Homoseks dan ingin"mengubah" pendirian Kepercayaan Katholik Faith dalam bab homoseksualiti.
Rocco Palmo menulis dalam Twitter.com, mengatakan bahawa Bergoglio dan Tobin mempunyai “pertalian” yang bertarikh lebiha awal daripada pemilihan Francis. Dalam fungsi baharunya, Tobin akan memiliki pengaruh yang lebih besar daam penentuan calon yang bakal menjadi bishop di Amerika Syarikat.
#newsVldmmbehav
Paijo Kolonjono
Para hombreng ini sedang merencanakan apa?
ms.news
68

Hasil Akibat Modernisme: Monasteri Terakhir Di Itali Akan Gulung Tikar Menjelang 2046

Kajian terkini- berasaskan data daripada Annuarium statisticum Ecclesiae - hipotesis yang dibuat yang mengatakan bahawa di Flanders, Belgium, monasteri terakhir akan tutup pada tahun 2030. Di Itali,…More
Kajian terkini- berasaskan data daripada Annuarium statisticum Ecclesiae - hipotesis yang dibuat yang mengatakan bahawa di Flanders, Belgium, monasteri terakhir akan tutup pada tahun 2030.
Di Itali, convent terakhir akan ditamatkan pada tahun 2046 jika penurunan kekal berterusan.
Informasi tersebut dihantar oleh Cardinal Gianfranco Ravasi, Presiden Pertubuhan Pontifikal bagi Budaya, berkata kepada IlGiornaleDellArchitettura.com (2hb Februari).
Gambar: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsTrbcuqyzej
ms.news
54

Ukraine Lawan Jerman: Perang Dalaman Gereja Atas Isu Pembelasan Homoseks

Archbishop Lviv, Mieczyslaw Mokrzycki, presiden kepada Konfrens Bishop Ukrain, mengkritik atas sebuah buku Bishop Jerman Bishop dengan template “pesta doa pembelasan liturgi” bagi perhubungan homoseks. …More
Archbishop Lviv, Mieczyslaw Mokrzycki, presiden kepada Konfrens Bishop Ukrain, mengkritik atas sebuah buku Bishop Jerman Bishop dengan template “pesta doa pembelasan liturgi” bagi perhubungan homoseks.
“Berita tersebut telah mengakibatkan kepiluan, kesakitan dan kekeliruan,” tulis Mokrzycki dalam kenyataan bertarikh 26 Februari, "Amalan homoseksual adalah berdosa dan penafian terhadap rahmat kudus."
Memandang kepada mereka yang diwakili bishop pro-homoseks Jerman yang tidak sihat dalam simpanan Kepercayaan, dalam Kitab Suci serta tradisi Gereja, Mokrzycki membuat penjelasan:
“Gereja mengajar orang untuk menghormati pengamal homoseksual mesti dalam apa jua keadaan juga membawa kepada kelulusan amalan homoseksual atau perhubungan homoseks yang sah dalam undang-undang.”
Mokrzycki menggalakkan supaya berdoa untuk Gereja di Jerman. Dari tahun 1996 hingga 2005, Mokrzycki merupakan setiausaha kepada John Paul II. Benedict XVI mengambilnya sebagai setiausaha kedua bersama dengan Georg Gänswein …More
ms.news
58

Tiada Informasi?

Apabila Pertubuhan Kardinal Francis bertemu Disember yang lepas, mesyuarat yang seterusnya telah ditetapkan untuk Bulan Februari. Ia sepatutnya dalam bentuk atas talian. Akan tetapi, IlSismografo.Blogspot.com …More
Apabila Pertubuhan Kardinal Francis bertemu Disember yang lepas, mesyuarat yang seterusnya telah ditetapkan untuk Bulan Februari.
Ia sepatutnya dalam bentuk atas talian. Akan tetapi, IlSismografo.Blogspot.com (2hb Mac) mendapati bahawa Vatican tidak menerbitkan apa-apa maklumat mengenai perjumpaan tersebut. Oleh itu, boleh dianggap bahawa tiada tempat anjuran untuk mesyuarat tersebut. Seolah-olahnya Francis berasa letih dengan pertubuhan itu.
Antara anggota pertubuhan pimpinan Francis ini terdiri daripada Maradiaga (penyelaras, Tegucigalpa), Bertello (Vatican), Gracias (Bombay), Marx (Munich), O’Malley (Boston), Parolin (Vatican), Ambongo (Congo), Mellino (setiausaha, Vatican)
Gambar: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsLtkuhektcc
ms.news
78

Benedict XVI Kini Menggunakan Seorang Ahli Penterjemah

Dalam temu ramah Benedict yang terkini, suaranya sangat lemah dan tidak berkomprehensif sehingga Archbishop Gänswein perlu menolongnya untuk “menterjemah.” Pemerhatian yang bersifat ingin tahu ini …More
Dalam temu ramah Benedict yang terkini, suaranya sangat lemah dan tidak berkomprehensif sehingga Archbishop Gänswein perlu menolongnya untuk “menterjemah.”
Pemerhatian yang bersifat ingin tahu ini dibuat oleh penemu-ramah Corriere.it, Massimo Franco. Akan tetapi, Benedict menunduk kepala ketika Gänswein melakukan penterjemahan tersebut, sebagai tanda keizinannya.
Benedict berkata ketika temu ramah tersebut bahawa peletakan jawatannya merupakan keputusan yang sukar tetapi wajar, kerana hanya memerlukan seorang pope, dan Joe Biden yang mengamalkan ajaran Katholik yang dirinya "membantah pengguguran."
AkaCatholic.com menyaksikan bahawa pihak Vatican telah menggunakan temu ramah tersebut untuk mempersembahkan seorang Benedict yang lemah hanya untuk menunjukkan kematiannya yang bakal berlaku.
Artikel tersebut juga menyebutkan bahawa Benedict memakai jam tangannya pada sebelah pergelangan tangan sisi kiri manakala pergelangan kanannya mempunyai alat seperti loceng penggera. Alat sebegini …More
ms.news
64

Francis Berkata Bahawa "Kepercayaannya" Memerlukan Keraguan

Dalam satu lagi buku temu-bualnya, Francis mengatakan dirinya sebagai pengikut kepercayaan yang penuh kekeliruan di mana "kepercayaan tidak boleh melangkah ke depan tanpa keraguan.” Temu-bual tersebut …More
Dalam satu lagi buku temu-bualnya, Francis mengatakan dirinya sebagai pengikut kepercayaan yang penuh kekeliruan di mana "kepercayaan tidak boleh melangkah ke depan tanpa keraguan.”
Temu-bual tersebut dihasilkan oleh kawannya, Father Marco Pozza dan sebahagiannya diterbitkan sebahagiannya dalam Corriere.it (28hb Februari).
Berkontra dengan Francis, Doktrin Katholik adalah disifatkan dalam as katekhisme Trent yang menjelaskan bahawa “Kepercayaan mestilah menyingkirkan segala keraguan.” James 1:6 membandingkan seseorang yang mempunyai keraguan dalam "melayari laut, yang dipengaruhi serta dibuang oleh tiupan angin."
Sumber kesalahan Francis ialah kekeliruan antara “keraguan” dan “pengalaman” dalam pembuangan Tuhan yang mungkin berlaku juga dalam kehidupan Orang-orang Suci.
Berasaskan kekeliruan tersebut, Francis percaya bahawa seorang penganut Kristian yang tidak pernah mengalami keraguan "kekurangan" sesuatu, “Sesuatu kepercayaan tanpa dugaan seperti ini membawa saya ke arah keraguan yang …More
ms.news
51

Synod Itali: Dosa Dan Kekejian Berada Dalam Titik Kemasukan

Kardinal Perugia, Gualtiero Bassetti, Presiden Bishop Itali, menyampaikan suatu usul kepada Francis berkenaan dengan synod Itali. Francis menerima Bassetti dengan empat orang lagi Bishop Itali pada …More
Kardinal Perugia, Gualtiero Bassetti, Presiden Bishop Itali, menyampaikan suatu usul kepada Francis berkenaan dengan synod Itali.
Francis menerima Bassetti dengan empat orang lagi Bishop Itali pada 27hb Februari. Bassetti memberitahu VaticanNews.va bahawa synod ini akan “menuruti kehidupan orang ramai dalam usul yang dirangkakan.” Manakala bagi synod Katholik, perkara yang sebaiknya akan berlaku: mendengar kepada wahyu Tuhan demi mengubah kehidupan orang ramai.
Bertahun-tahun lamanya, Francis telah menyuruh Bishop Itali.untuk memulakan synod tetapi mereka menarik kaki dan langkah mereka. Pada bulan Januari, dia telah hilang kesabaran terkenal dan mengarahkan "synodaliti" secara awam dengan cara diktator.
Sekatat ini, semua synod Francis dan himpunan umpama synod seperti dilitupi skrin asap untuk meluluskan keputusan yang telah dibuat terdahulu.
Gambar: Vatican Media, #newsDdnwiueykx
ms.news
68

Lihat Dan Tangis: Chapel Saint-Joseph "Dibunuh" Dalam Tahun Saint Joseph

Chapel Saint-Joseph di Perancis, Lille, yang cantik, yanf dicuri oleh negara pada tahun 1905, telah sengaja dirobohkan pada 24hb Februari. Video di bawah menunjukkan bagaimana ekskavator menamatkan …More
Chapel Saint-Joseph di Perancis, Lille, yang cantik, yanf dicuri oleh negara pada tahun 1905, telah sengaja dirobohkan pada 24hb Februari.
Video di bawah menunjukkan bagaimana ekskavator menamatkan riwayat Rumah Tuhan sedikit demi sedikit.
#newsGtqoznukbo
ms.news
67

(Sulit)Antara Bishop: Francis Tidak Pernah Memberikan Inspirasi Terhadap Sesiapa (Ahli Seminari) Untuk Menjadi Paderi

Covid-19 meletakkan impak ekonomi yang lebih ringan daripada yang diramalkan, Francis Maier mendapatinya setelah melakukan sebanyak 33 sesi temuramah sulit dengan bishop sejak bulan Disember. Hasil …More
Covid-19 meletakkan impak ekonomi yang lebih ringan daripada yang diramalkan, Francis Maier mendapatinya setelah melakukan sebanyak 33 sesi temuramah sulit dengan bishop sejak bulan Disember. Hasil penjanaan menurun pada tahun 2020 sebanyak 4-8%.
Maier berkata kepada 31 orang bishop dari Amerika Syarikat dan 2 dari negara anglophone yang lain (FirstThings.com, 22hb Februari).
Para bishop menjangkakan penurunan kekal sebanyak 25-40% dalam kadar kehadiran Mass, dan tidak perasan sebarang kenaikan dalam kesedaran kalangan masyarakat terhadap isu akhirat yang dibangkitkan melalui Covid-19.
Maier turut mendapati bahawa kerisauan terhadap roh negatif dan kemusnahan yang berkemungkinan yang disampaikan oleh Regim Biden “sebulat suara.”
Semua bishop yang ditemu-ramah turut menyatakan "kesetiaan yang ikhlas" terhadap Francis tetapi “banyak” yang menyatakan kekecewaan atas komen dan kelakuan yang "tersamar-samar" ,
“Ketika ditekankan, tiada satu pun bishop yang saya tanya yang dapat melaporkan …More
ms.news
40

2 + 2 = 5: Vatican Merawati Angka Defisit-nya

Vatican kini berjalan dengan defisit sebanyak EUR49.7 million ($60 million) pada tahun 2020. Akan tetapi, CruxNow.com (24hb Februari) menekankan bahawa “situasinya mungkin lebih teruk” walaupun pihak …More
Vatican kini berjalan dengan defisit sebanyak EUR49.7 million ($60 million) pada tahun 2020. Akan tetapi, CruxNow.com (24hb Februari) menekankan bahawa “situasinya mungkin lebih teruk” walaupun pihak Vatican melaporkan penurunan sebanyak 14% dalam pembelanjaan mereka.
Buat kali pertama, pendapatan dari “Peter’s Pence” diperkenalkan dalam akaun tahunan Vatican sedangkan sebelum ini perkara ini tiada dalam usul.
Tanpa “Peter’s Pence” defisit Vatican mungkin mendekati EUR82 million ($100 million).
Oleh itu, hutang Vatican adalah lebih daripada sesuku daripada jumlah pendapatannya sedangkan hutang bebanan Itali, yang merupakan antara negara yang bermasalah dalam zon Eropah, hanya berjumlah kira-kira 7.5% daripada anggaran kasar produk domestik negara.
Ini semestinya ditambah dalam sistem pencen Vatican yang kurang berdana.
Bagi CruxNow.com hanya satu-satunya jalan penyelesaian: Vatican perlu memecat satu per tiga daripada jumlah penjawatnya untuk kekal selamat.
Gambar: © Mazur/catholicnews.org.uk, …More
ms.news
46

Komunisma Kini Kembali: Satu Lagi Gereja Poland Terbakar

Gereja Holy Cross di Lublin, Poland, kebakaran pada 23hb Februari di bawah matahari. Anggota bomba memperlekehkan jenayah yang nyata ini dengan berkata, “mungkin” arson. Pintu masuk ke gereja telah …More
Gereja Holy Cross di Lublin, Poland, kebakaran pada 23hb Februari di bawah matahari.
Anggota bomba memperlekehkan jenayah yang nyata ini dengan berkata, “mungkin” arson. Pintu masuk ke gereja telah rosak, dan terdapat seorang yang kesengsaraan asap beracun.
Hampir setahun, Aktivis Pro-Maut Poland telah meletakkankepunganterhadap gereja Katholik dengan mengganggu Masse dan memecahkan tingkap.
Pembenci itu membenci Gereja kerana bantahan-Nya terhadap pembunuhan kanak-kanak dalam rahim ibu mereka.
Gambar: © Piotr Sobiło, #newsMjshaeinti
ms.news
40

The Carmelites of Alençon on the Path to Success

Ketika Vatican II meminta monasteri untuk mengubah dan membuat semakan semula peraturan dan perlembagaan mereka, Institusi Carmelite Nuns of Alençon, Perancis, menemukan provisyen ditulis oleh Saint …More
Ketika Vatican II meminta monasteri untuk mengubah dan membuat semakan semula peraturan dan perlembagaan mereka, Institusi Carmelite Nuns of Alençon, Perancis, menemukan provisyen ditulis oleh Saint Teresa of Avila adalah bagus.
Mereka kekal cara hidup mereka jika insiden Vatican II tidak berlaku. Ini keputusan pertama yang bijak. Keputusan kedua adalah, ketika Summorum Pontificum (2007) dibangkitkan, mereka meminta untuk melaksanakan Mass Latin Tradisional ,
“Kita mendapati bahawa dimensi pengorbanan dalam Mass ditunjukkan dengan sedikit dalam Mass yang diraikan di depan orang ramai, sedangkan Doktrin Katholik ditunjukkan dalam bentuk luar biasa,” kata seorang birawati kepada HommeNouveau.fr (5hb Februari).
Konvent tersebut diundi secara tidak sebut nama untuk perubahan ini. Bishop Jacques Habert pada masa itu berada dalam Sées, tidak membantah. Dia hanya meminta sister untuk memperkenalkan perubahan tersebut secara perlahan.
Alençon Carmel merupakan Carmel Eropah yang dalam bilangan …More
ms.news
46

Vaticanista: Tuhan Francis Hanyalah "Karikatur"

Rome kini adalah tidak berpope kerana Francis “tidak melaksanakan kewajipannya sebagai pengganti Peter,” kata vaticanista, Aldo Maria Valli dalam RadioRomaLibera.org (2hb Februari). Bergoglio telah …More
Rome kini adalah tidak berpope kerana Francis “tidak melaksanakan kewajipannya sebagai pengganti Peter,” kata vaticanista, Aldo Maria Valli dalam RadioRomaLibera.org (2hb Februari).
Bergoglio telah merendahkan gred pejabat papal, meletakkan dirinya pada latar depan, dan menjadi chaplain untuk PBB, jelas Valli.
Dalam analisanya, Francis tidak berkata mengenai Tuhan Kitab Suci tetapi karikatur, kerana Tuhan telah membiasakan diri sebagai “manusia dan keinginan-Nya adalah semuanya diadili ketika hidup jika dosa tidak wujud.”
Perspektif teologi Bergoglio bagi Valli adalah menyimpang kerana Tuhan Francis “bukannya Yang bermaafan tetapi Yang menyingkirkan semua kritikan,” yang menahan diri-Nya daripada meletakkan arahan serta lebih suka memahami dan memberikan pengecualian. Tuhan ini bukannya hakim tetapi Tuhan “berpendekatan.” Francis berkata tentang “persaudaraan” manusia, bukannya dosa. Dalam penglihatan Bergoglio, Tuhan mempunyai kewajipan untuk memaafkan dan manusiaberrhak untuk dimaafkan. …More
ms.news
44

Dalam Isu Penyuburan Dalam Vitro: Orthodox Russia Lebih Kurang Dengan Gereja Katholik

inseminasi Pihak Orthodox Russia sedang membuat penilaian semula atas pendirian mereka dalam isu Penyuburan Dalam Vitro (IVF). Mereka menerbitkan dokumen yang bertajuk “Pemasalahan Etika Yang Berhubung …More
inseminasi Pihak Orthodox Russia sedang membuat penilaian semula atas pendirian mereka dalam isu Penyuburan Dalam Vitro (IVF).
Mereka menerbitkan dokumen yang bertajuk “Pemasalahan Etika Yang Berhubung Dengan Penyumburan Dalam Vitro,” untuk mengumpul suara daripada pihak yang berbeza-beza hingga 29hb Mac.
Pada tahun 2000, Patriarchate Moscow telah menghasilkan cetakan kertas menggelarkan semua jenis Penyuburan Dalam Vitro perkara “tidak diterima secara moral.” Dokumen baharu itu menuntut bahawa terdapat “pendahuluan medikal” sejak tahun 2000.
Kertas baharu itu mencadangkan supaya meletakkan keputusan dala kesesuaian menggunakan kaedah IVF kepada diskrasi paderi yang kenal pasangan tersebut dan menilai kebolehan mereka “dalam bebanan penghamilan.”
Dalam istilah perubatan, tiada yang pernah berubah sejak tahun 2000. Untuk prosedur tersebut, banyak kanak-kanak yang dilahirkan oleh mereka yang mendapat skor ramalan penghamilan sebanyak 30%. Pihak Orthodox Russia menuruti langkah Negara yang …More
ms.news
47

Katholik Tanzania: Tidak Perlu Vaksin Covid-19

Menteri Kesihatan Tanzania, Dorothy Gwajima mengumumkan pada 1hb Februari, bahawa negaranya tidak perlu vaksin dan “tidak merancang untuk menerimanya.” Tanzania mempunyai seramai 60 million orang rakyat …More
Menteri Kesihatan Tanzania, Dorothy Gwajima mengumumkan pada 1hb Februari, bahawa negaranya tidak perlu vaksin dan “tidak merancang untuk menerimanya.”
Tanzania mempunyai seramai 60 million orang rakyat. Sebarang vaksin mesti menerima kelulusan kementerian. Gwajima menjelaskan bahawa Tanzania kini masih selamat, dan rakyat digalakkan makan makanan yang sihat, meningkatkan langkah-langkah kebersihan, menggunakan pembersih sanitasi, dan penafasan wap air.
Beberapa hari yang lalu, Presiden Katholik, John Magufuli mengatakan bahawa vaksin itu berbahaya dan berasa bahawa ianya tidak diperlukan dengan kata-kata “Tuhan akan melindungi” negara.
Pada bulan Mac, Magufuli memutuskansupaya TIDAK menutup gereja. Dia menggalakkan orang ramai bekerja dan menghadiri sembahyang.
Tanzania merupakan salah satu daripada tiga negara di dunia yang tidak melibatkan diri dalamhisteria Covid-19 dan tidak mengeluarkan “data jangkitan.” Negara lain yang tidak menyertai ialah Turkmenistan dan Korea Utara. Wikipedia …More
ms.news
42

Lent: Kumpulan Homoseks Pembenci Menyalahguna Bangunan Kathedral Untuk Memalukan Penganut Katholik

Suatu kumpulan homoseks pembenci akan menganjurkan sebuah konsert pada 20 Februari yang bertemakan “Heaps Gay” di hadapan Kathedral St. Mary di Sydney. Archbishop Sydney, Anthony Fisher bersuara untuk …More
Suatu kumpulan homoseks pembenci akan menganjurkan sebuah konsert pada 20 Februari yang bertemakan “Heaps Gay” di hadapan Kathedral St. Mary di Sydney.
Archbishop Sydney, Anthony Fisher bersuara untuk menentang provokasi itu. Di mana tempat anjuran konsert tersebut bukannya kawasan hak milik gereja.
Fisher memohon supaya Perbandaran Sydney sekurang-kurangnya memadamkan imej kathedral yang digunakan untuk promosi program pembenci ini. Hujahnya, “Ianya mengecewakan serta kesal sekali bahawa Kathedral St Mary, ibu kepada gereja-gereja di Australia, telah mempromosikan acara ini dengan penuh unsur provokasi dan sangat rendah sensitiviti yang ditunjukkan kepada penganut.”
Seseorang itu hanya dapat membayangkan apa yang akan berlaku jika kumpulan pembenci itu memalukan synagogue.
Sekumpulan Penganut Katholik Sydney akan berdoa rosary di luar Kathedral tepat pukul 7.
#newsPzxadwmlhw
ms.news
44

Vatican Mempromosikan Our Lady Sebagai Teladan KepadaIslam

“Mary, teladan kepada kepercayaan dan hidup bagi fahaman Kristian Dan juga Islam,” merupakan tajuk bagi siri seminar atas talian yang menunjukkan Our Lady sebagai "jambatan" antara Gereja dan Islam, …More
“Mary, teladan kepada kepercayaan dan hidup bagi fahaman Kristian Dan juga Islam,” merupakan tajuk bagi siri seminar atas talian yang menunjukkan Our Lady sebagai "jambatan" antara Gereja dan Islam, laporan FamigliaCristiana.it (13hb Februari).
Siri ini akan bermula pada 18hb Februari, menawarkan 10 konferens mingguan yang dianjurkan oleh Akademi Pontifikat Mary. Mereka dibantu oleh Antonianum dari Universiti Rom, dari aliran Franciscan.
Ceramah adalah disampaikan secara bersama oleh penceramah Katholik dan Muslim mengenai topik “Mary, seorang perempuan berkepercayaan,” atau “Tuhan yang berkasih sayang dan kepercayaan." Tiada sebarang indikasi, tidak kira Kristian ataupun Islam, yang mengatakan Tuhan "adalah kepercayaan."
#newsZdtkzfvhls