Clicks490
hu.news
1

Rossz lelkiismeret? A Liturgia prefektus igyekszik elrejteni a különbséget a római rítus és a Novus Ordo között

Egy Notitiae-ben (2020. májusában) megjelent cikkben, melyet "tanulmánynak" neveznek, Arthur Roche érsek, a Liturgia Kongregáció prefektusa azt álltja, hogy jelentős szövegbeli kapcsolat van a római mise (apostoli idők) és az új rítus (1970) között.

Roche azt írta: "Miközben a misekönyv megtartja az V. Piusz misekönyv alapszerkezetét, az említett misekönyv szövegeinek 90%-ával együtt, számos ismétlést és hangsúlyt eltávolít, és egyszerűsíti a liturgia nyelvezetét és gesztusait".

Matthew Hazell a NewLiturgicalMovement.org lapon (július 14.) tisztázza, hogy Roche "tévhit teremtő".

Egy példát véve Hazell összehasonlította a misekönyvekben szereplő imákat. Hogy minél kevésbé legyen egyértelmű, egy régi imát akkor is "használtnak" számolt, amikor a Novus Ordo reformerei csak egy kis mondatot vettek ki abból az imából, és egy teljesen új imát építettek köré. Az eredmény: A római misében szereplő 1269 orációból csak 613 (48,3%)szerepel valamilyen módon az 1970-es misekönyvben.

A régi imáknak csak 17%-át használja változatlanul a Novus Ordo - legalábbis a latin változatban -, míg a fordításokban további változtatásokat vezettek be. Ezek a hatalmas különbségek nem meglepőek, hiszen az új rítust nem véletlen nevezik "újnak".

#newsYcevyggcdp

Beati pauperes spiritu
Isten megrostálja népét