Clicks3
ms.news

Bagi Francis, Makan dan Seks Adalah Unsur Ilahi

Nikmat makanan dan aktiviti seks merupakan benda yang “Ilahi,” Francis mengatakan dalam Terra Futura, salah satu Buku temu-bualnya Yan diterbitkan oleh Pakar Selera Itali, Carlo Petrini (Rte.ie, 9hb September).

"Rasa nikmat datang terus dari Tuhan, bukannya Katholik, Kristian, mahupun benda lain, ia secara tuntasnya adalah bersifat Ilahi", dan "perasaan puas dan nikmat semasa makan dan aktiviti seks datang dari Tuhan," kata Francis.

Dengan tidak adilnya, dia mendakwa Gereja pada masa lalu mengamalkan “semangat moraliti yang berlebihan” yang "menafikan rasa nikmat" yang Francis katakan sebagai “interpretasi salah terhadap mesej Kristian.”

Pada pendapatnya, yang tidak berperi-kemanusiaan, kejam, “nikmat” kesat adalah untuk dikutuk, sedangkan manusia, keringkasan, kepuasan moral mesti diterima. Akan tetapi, ini adalah pendirian Gereja yang lalu.

“Rasa nikmat dalam pemakanan adalah untuk kekalkan anda sihat dengan makan, sama juga dalam kepuasan di sebalik seks, wujud untuk menjadikan cinta lebih cantik dan menjamin pengekalan spesis,” tambah Francis, yang telah terlebih menambah berat sejak menjadi pope.

Realitinya, makan dan aktiviti seksual sememangnya membawa kebaikan, baik untuk manusia mahupun alam semulajadi; perlu dipupuk, tetapi bukan dengan cara "ilahi".

#newsGksctdyhnp