Clicks70
hu.news

Becciu-per: Ferenc pápa tárgyalást akar - de saját, privát szabályai szerint

"Különleges bíróság" és "ad hoc büntetőeljárás", amely "felfüggeszti a jogbiztonságot". Így jellemzik a védőügyvédek a vatikáni Becciu-pert. Ferenc pápa négy olyan reszkriptumot tett közzé, amelyek eltérnek a hatályos jogszabályoktól, és csak erre a perre vonatkozóan vezetnek be ad hoc eljárást.

Így az ügyészek követhetik a "cellába doblak, hogy vallomásra bírjalak" mottót, és pánikot kelthetnek a vizsgálóbíró ellenőrzése nélkül. Ez történt Gianluigi Torzi brókerrel, aki önként jelentkezett a Vatikánban, hogy válaszoljon az ügyészek kérdéseire, de addig tartották bezárva, amíg másokat fel nem jelentett.

Az ügyészség ezeket a visszaéléseket olyan "jámbor" érvekkel igazolja, mint például: "Ferenc pápa az egyedüli törvényhozó és az igazságosság előmozdítója". Vagy: Ferenc pápa reszkriptumai "a pápa legfőbb hatalmának kifejeződései, amelynek alapja végső soron az isteni törvény".

Becciu fő vádlója és egykori jobbkeze, Alberto Perlasca prelátus "spontán nyilatkozataiért" Ferenc pápa által "kegyelmet kapott".

A védelem azonban soha nem látta a kihallgatásainak jegyzőkönyvét. Mindössze nyolc napja volt arra, hogy előkészítse előzetes kéréseit, amelyek több ezer oldalra támaszkodtak, és a vád közel kétéves nyomozás során gyűjtött össze. A védelem azonban ezeknek csak egy részét látta.

Kép: Angelo Becciu © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsAwelphrknv