Clicks4
ms.news

Francis Menyebar Agama Tanpa Menyebut Christ

Video Francis pada Januari 2021 yang berunsur doa, telah dimuat-naik pada 5hb Januari, bertajuk "Dalam Perkhidmatan Persaudaraan Manusia" - sedangkan Penganut Katholik adalah berkhidmat untuk Christ.

Apabila Francis menegaskan bahawa Penganut Agama Kristian harus berdoa dengan sesiapa sahaja menurut budaya "lain", tradisi "lain" dan pegangan hidup "yang lain", video tersebut menunjukkan seorang wanita Katholik yang melutut semasa melafazkan rosary, seorang gadis Muslim yang menunduk pada permaidani doa, seorang orang Yahudi yang berdoa menggunakan buku. Kumpulan besar Hindu dan Buddha telah diabaikan.

Penggunaan "lain" menunjukkan bahawa amalan agama yang berlainan adalah boleh saling menukar, dan kebenaran tidaklah begitu penting dalam agama. Francis menuntutkan bahawa "fraternity" (persaudaraan)lah yang membimbing kita untuk membuka hati kepada "Father of all”Bapa kepada semua sedangkan realitinya, Tuhan hanya Bapa kepada anak "tunggalnya" dan mereka yang sama-sama berhubungan anak menerusi Gereja.

Video umpama keju ini kemudiannya menunjukkan tiga pemuja berhubung antara satu sama lain menerusi telefon bimbit dan bekerjasama dalam dapur sup, dengan nyatanya memakai pelitup muka Covid-19 yang wajib.

Secara serentaknya, Francis mendidik orang ramai yang berlainan agama harus kembali ke arah "yang paling asas" yang dia definisikan sebagai “pemujaan Tuhan dan kasih sayang jiran tetangga.” Akan tetapi, bukan dengan cara pemujaan Tuhan dan sayang akan jiran tetapi menolak Christ.

#newsCjdtambasf