Johann Liber
47

Január 17. Vízkereszt utáni 2. vasárnap: a magyar pap a hagyománnyal tart, "Ferenc pápa" ellene tör

Az egyház a vízkereszt utáni 2. vasárnapon hagyományosan a kánai menyegzőről szóló Evangéliumot (Jn 2, 1-11) olvassa a szentmisében. A vízkereszt utáni vasárnapok az Epiphánia folytatásai – …More
Az egyház a vízkereszt utáni 2. vasárnapon hagyományosan a kánai menyegzőről szóló Evangéliumot (Jn 2, 1-11) olvassa a szentmisében.
A vízkereszt utáni vasárnapok az Epiphánia folytatásai – amelyeken Krisztus királyként jelenti ki magát a világnak és kinyilvánítja Istenségét.
Ezen a vízkereszt utáni 2. vasárnapon a Család Királyaként jelenik meg és első csodatételével megáldja a házasság szentségét, melyről hagyományosan azt tanítja az Egyház, hogy Krisztusnak az egyházzal való elválhatatlan összeköttetését jelképezi – ahogyan azt Leonard Goffiné premontrei szerzetes is megfogalmazza Handpostille… c. híres művében (1687) –, de Szent Pál is ilyen értelemben nevezi „nagy titoknak” (Ef 5,32).
Krisztus ezen döntése, hogy a család és a házasság megáldásával kezdi nyilvános működését összefüggésben állhat azzal is, hogy – Lúcia nővér szerint – „a végső küzdelem tétje az Úr és a Sátán birodalma között a házasság és család lesz.
Szépen kapcsolódik mindehhez Simon Gábor atya elmélkedéseMore