ms.news
11

Ash Wednesday: Kardinal Memohon Agar Penganut TIDAK Hadir Ke Gereja

Ash Wednesday merupakan pintu ke Lent, musim pembaharuan, namun jangan pergi ke gereja pada hari tersebut, tulis Kardinal Westminster, Vincent Nichols dalam Surat Pastoral pada 13/14 Februari.

Bantahnya, “gereja kami kini adalah selamat jika langkah pencegahan dilaksanakan dengan sepenuhnya akan tetapi kita semua berhati-hati jika berjalan terlalu jauh.”

Nichols bertanya kepada paderinya, bukan untuk membuat "provision lebihan" untuk Ash Wednesday. Fokusnya adalah virus corona, “Kita mesti berwaspada dan memberikan kerjasama kami dengan sepenuhnya atas langkah yang wajib kita ambil, untuk melindungi diri kami dan dan yang lain.”

Menerima abu baginya [hanya] “lambang luaran”, oleh itu dia menjemput para penganut supaya menumpukan “lebih banyak” usaha dalam “dalaman, gerakan spiritual dalam hati” terhadap Christ.

Memandangkan tiada gereja diperwajipkan, dia bercadang untuk berkumpul dalam Ash Wednesday “buat ketika ini” dalam rumah, untuk membuat tanda salib pada dahi setiap penganut, dan membaca doa virus corona yang terkandung dalam Surat Pastoral.

“Tahun ini, mungkin lebih baik untuk berbuat demikian, bukannya pergi ke gereja,” tegas Nichols.

Gloria.tv mempunyai informasi yang mengatakan bahawa banyak paderi parish yang enggan membaca pastoral tersebut ketika Mass Ahad.

#newsLyzoaldsgc