ms.news
4

Kereta Api Rumah-gila Dan Asap Francis

Francis tidak boleh dilayan serius dalam apa yang diperkatakan olehnya, tulis Caminante-Wanderer.Blogspot.com blogger dari Argentina (7hb Februari).

Bagi pemilik blog, ia adalah tidak bermakna untuk memberi sebarang reaksi kepada kata-kata Francis seolah-olahnya dia “seorang yang jujur dan seimbang dari segi fizikal.” Jelas Caminante dengan contoh: inspektor yang melawati tanjung rambutan bersama dengan pengarah. Terdapat sekumpulan orang gila yang membentuk sebuah kereta api kecil dan bergerak ke sana sini dengan bunyi bising dan wisel running lokomotif.

Inspektor berkata kepada pengarah: "Mereka kelihatan sedang berseronok." Pengarah itu berbalas: "Ya, mereka sedang bergembira, masalahnya adalah asap yang mengganggu."

Jelas Caminate, “Bergoglio sedang bermain permainan kereta api kecil dengan pontifikatnya. Masalahnya adalah mereka yang berhujah mengenai kesan bermudarat yang dikeluarkan oleh asap.”

Bagi Caminate, Bergoglio adalah seorang pemain helah yang berpura-pura trickster konservatif supaya Kardinal Quarracino menjadikannya bishop. Kemudiannya, dia berpura-pura menjadi Assisi baharu Francis yang akan memperbaharui Curia demi dicadangkan nama dan dipilih menjadi pope.

“Adalah lebih mudah bagi kita, warga Argentina untuk memahaminya dan mengenal-pasti kerja-kerja jahatnya, kerana dia orang Argentina, dari Buens Aires, seorang Peronis dan Jesuit yang memberitahu semua orang apa yang mereka ingin dengar,"tulis Caminante, “Ini merupakan kombinasi yang amat bertoksik.”

Blog tersebut mengaku bahawa Francis telah menjahanamkan magisterium papal, “Dia sememangnya telah berbuat demikian, bukan atas niat heretik dan berbahaya, tetapi atas latar belakangnya yang berpsaikologi khusus dan bertoksik.”

Gambar: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsYievgpzpza