Clicks626
hu.news

L'Osservatore Romano: Az áruló egyház szimpátiát érez az áruló iránt

A vatikáni L'Osservatore Romano nagycsütörtöki száma első három oldalán Iskarióti Júdást, Krisztus árulóját ünnepelte.

Andrea Monda, a L'Osservatore főszerkesztője az első oldalon "Júdásról és az irgalmasság botrányáról" ír, kifejtve, hogy az evangélium "legtragikusabb és legfelkavaróbb" alakját akarta "tisztelni".

A képen egy meztelen Krisztus látható, amint a halott Júdás fölé hajolva szolgál neki. A képet egy francia művész festette, akire nagy hatással volt Ferenc pápa, ahogy Júdást dicsérte.

A L'Osservatore közölt a modernista Primo Mazzolari (+1959) atyától egy prédikációt, aki ellentmond az evangéliumnak, azt állítva, hogy Júdásnak "megbocsátottak".

A katolikus hitre tért és fasiszta Giovanni Papini (+1956) egyik szövege azt állítja, hogy Júdásnak "jobb indítéka" kellett, hogy legyen Krisztus elárulására, mint csupán 30 ezüstpénz.

Végül van egy szöveg Giuseppe Berto (+1978) olasz írótól, egy fasisztától, aki később anarchistának tartotta magát, aki azt találta ki, hogy Krisztus "köszönheti" dicsőségét Júdásnak.

Az egyház számára fontos forrásokban Krisztus azt mondja Júdásról: "Az Emberfia elmegy, ahogy megírták róla az Írásban, de jaj annak, aki elárulja őt! Jobb lett volna neki, ha meg sem születik!” (Máté 26,24). A János 13,27 kifejti, hogy "belé költözött a Sátán", a János 17,12 pedig "a pusztulás fiának" nevezi őt.

#newsTpexhrddau